Kweeperenchutney à la Theo

Tijdens de boerproeverij stond er veel lekkers op tafel. Waaronder een overheerlijke kweeperenchutney.

Chutneys (en relish) maken is vooral een kwestie van proberen en durven. Geen enkel recept is gelijk en veel hangt af van je persoonlijke smaakvoorkeuren.
Verse chutney is 2 tot 3 weken houdbaar in de koelkast.
Je kunt de chutney langere tijd bewaren als je hem direct na het koken in schone potten met twist-off deksel of weckpotten doet.

Gebruik de chutney als smeersel op een stukje zuurdesembrood, als een extraatje op gegrild rood vlees of welk gerecht dan ook dat even een stevige en pittige bite nodig heeft.
Je kunt veel vruchten op deze manier bereiden, inmaken en bewaren.

Nodig
1 kilo kweeperen
3 grote rode uien
Paar teentjes knoflook
3 appels
½ liter azijn (witte, appel- of balsamicoazijn)
150-200 gram donkere basterdsuiker
100 gram gember (of gembersiroop)
100 gram rozijnen
Zout, peper en naar smaak kruiden als foelie, kurkuma, mosterdpoeder, kruidnagel en kaneel.

Bereiding
Veeg of boen de kweeperen voorzichtig schoon. Liggen de kweeperen al wat langer, schil ze dan heel dun met een dunschiller.
Snijd de schone kweeperen in stukjes van 1 à 2 cm.
Kook ze ongeveer 3 uur tot ze donker kleuren (denk aan stoofperen). Gebruik zo min mogelijk water omdat de chutney anders te dun wordt. Kijk regelmatig of er iets water bij moet.
Snipper de uien en fruit ze lichtbruin in een grote hapjespan.
Pers de knoflook uit en voeg die op het laatst toe.
Schil ondertussen de appels, snijd ze in stukken en voeg die met wat zout en vooral peper toe aan het uien-knoflookmengsel. Je kunt bovendien naar smaak diverse andere kruiden erbij doen.
Voeg de azijn toe, roer die er goed door.
Schil de gember en snijd die klein. Voeg deze (of de gembersiroop) met de basterdsuiker en de rozijnen toe.
Roer dit mengsel door de ingekookte kweeperenmoes.
Blijf roeren en laat het een halfuurtje zachtjes pruttelen tot je de dikte goed vindt (geen deksel).
Proef geregeld, je kunt altijd nog suiker of azijn toevoegen.

Op het laatst voeg ik nog een scheut goede whisky toe (Glenlivet). De alcohol verdampt snel, maar de smaak blijft!

Deel dit bericht: